REGULAMENT SPORTIV
Fiecare participant la BIKEATHON ȚARA FĂGĂRAȘULUI trebuie să ia la cunoştinţă, să accepte şi să respecte următorul regulament. Nerespectarea poate atrage după sine imposibilitatea de a lua startul în concurs sau eliminarea din competiţie, în timpul concursului sau ulterior acestuia.
BIKEATHON ȚARA FĂGĂRAȘULUI este o sărbătoare a comunității și își propune să ofere fiecărui membru al acesteia privilegiul de a susține cauzele înscrise în evenimentul de adunare de fonduri. Pentru că ne dorim ca această sărbătoare să nu fie umbrită de incidente neplăcute, este important ca fiecare participant să cunoască și să respecte următoarele reguli:
CINE POATE PARTICIPA LA BIKEATHON
Vârsta minimă de participare la competiție este de 2 ani; dar nu există limită pentru vârsta maximă.
La Cursa Populară poate participa oricine, însă este obligatoriu ca participanții sub 10 ani să fie însoțiți pe tot traseul de un adult (părinte sau tutore care își asumă responsabilitatea pentru ei).
Copiii între 2 și 10 ani (inclusiv) vor putea participa doar la Cursele Copiilor, pe traseul din jurul Cetății Făgăraș. Pentru a evita producerea accidentelor le reamintim părinți nu îi vor însoți pe cei mici pe traseu. De siguranța acestora se vor ocupa voluntari instruiți pentru acest lucru.
Concurenții între 14 și 17 ani ani vor putea participa și la cursele de 20 km sau 40 km, însă doar însoțiți de un adult (părinte sau tutore care își asumă responsabilitatea pentru ei).
Atenție un adult poate să își asume responsabilitatea pentru un număr de maxim 3 copii.
Persoanele majore (care au împlinit 18 ani până la data evenimentului) se pot înscrie la oricare dintre traseele de 20km sau 40 km, dar recomandăm să aleagă traseul care se potrivește pregătirii lor fizice.
Ca în fiecare an, Bikeathon oferă și paraciliștilor și persoanelor în scaun rulant posibilitatea de a se înscrie la competiție, pe un traseu securizat din centrul orașului Făgăraș.
Participanții au la dispoziție două variante de cursă: de 4 km, ceea ce înseamnă că parcurg traseul o dată și de 8 km, ceea ce înseamnă că parcurg traseul de două ori.
TERMENUL LIMITA DE INSCRIERE Miercuri, 5 iunie, 20.00, pentru toate cursele!
CARE SUNT TRASEELE EDIȚIEI
Cursa de 40 de km MTB și e-Bike
Cursa de 20 de km MTB
Cursa de 4 și 8 km dedicată persoanelor în scaun rulant sau cu handbike
Cursele Copiilor
Cursa populară de 12km în centrul orașului Făgăraș.
CUM SE STABILEȘTE CLASAMENTUL
Se cronometrează doar cursele de 20 km, de 40 km și de 4, respectiv 8 km dedicate concurenților în scaun rulant și/sau para cicliștilor. Cursa populară și cursele copiilor nu sunt cronometrate, nefiind competiționale.
Clasamentul pentru traseele 20 km, 40 km MTB și 40 km E-Bike va fi stabilit în funcţie de timpul fiecărui concurent și va fi făcut pe categorii de vârstă și de gen, după cum urmează:
• categoria de vârstă sub 19 ani Masculin și Feminin
• categoria de vârstă 19-29 ani Masculin și Feminin
• categoria de vârstă 30-39 ani Masculin și Feminin
• categoria de vârstă 40-49 ani Masculin și Feminin
• categoria de vârstă 50+ ani Masculin și Feminin
Se va face un clasament și pentru traseele de 4 km/8 km handbike/scaun rulant, dar acesta va fi întocmit doar în funcție de gen și de distanța aleasă (două podiumuri pentru distanța de 4 km - feminin și masculin și două podiumuri pentru distanța de 8 km - feminin și masculin).
La cursa de 40 de km vor fi premiați și câștigătorii clasamentului general, respectiv primul ciclist și prima ciclistă care trec linia de sosire. Aceștia vor fi încoronați ca Principele/Principesa Țării Făgărașului și invitați automat să devină ambasadori de onoare ai Bikeathon.
Cursa populară și cursele copiilor nu sunt competiționale, dar toți participanții la aceste curse vor primi medalii de Finisher.
CINE PRIMEȘTE PREMIU
Vor fi acordate premii - simbolice - primilor trei concurenți, masculin și feminin, care trec linia de sosire în funcție de categoria de vârstă pentru care concurează la:
La Cursa de ~40 km e-Bike clasamentul este open, în consecință vor fi acordate premii - simbolice - primilor trei concurenți masculin și feminin, care trec linia de sosire.
La cursa de 40 de km MTB vor fi premiați - cu premii speciale - și liderii din clasamentul general, respectiv primul ciclist și prima ciclistă care trec linia de sosire.
La cursele de 4 și 8 km handbike/scaune rulante clasamentul este open, în consecință vor fi acordate premii - simbolice - primilor trei concurenți masculin și feminin, care trec linia de sosire pe distanța de 4 km și pe distanța de 8 km.
CE TREBUIE SĂ ȘTIU PENTRU A CONCURA ÎN SIGURANȚĂ
Ridicare pachet – kit de participare
Pachetele de concurs (kit-urile de participare) se ridică pe baza unui act de identitate, din locaţiile şi la orele afişate conform programului evenimentului.
ATENȚIE!
În ziua evenimentului se pot face înscrieri doar la Cursele Copiilor și la Cursa Populară, într-un interval orar care va fi anunțat din timp. Numerele din kitul de concurs nu vor fi personalizate.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie descărcată înainte, printată, completată de fiecare participant şi trimisă la adresa de email office@fundatiactf.ro înainte de ridicarea kitului de participare – descarcă declarația pe propria răspundere adult.
Participanţii minori trebuie să vină la ridicarea pachetului însoţiţi de către un părinte sau tutore legal, împreună cu Acordul părinţi/tutore legal pentru minori semnat – descarcă acord părinte.
Echipament
Purtarea căştii este obligatorie şi necesară pentru siguranţa fiecărui concurent, precum și dopurile din capetele ghidonului de la manșoane. Nerespectarea acestor reguli atrage interdicția de a lua startul.
Bicicletele vor fi propulsate doar prin forţa umană. Biciclete electrice se acceptă doar în cursa de 40 km (vor avea clasament separat) și în cursa populară de 10 km.
Se recomandă o revizie a bicicletei anterior participării, pentru a vă asigura de buna sa stare de funcţionare.
Numărul de concurs pentru cursele de 20 km și 40 km trebuie să fie vizibil de la start și până la finiș. Va fi montat pe ghidon, fără a fi îndoit în niciun fel şi fără a fi obstrucționat de vreun cablu (ne rezervăm dreptul de a nu permite plecarea în cursă dacă numărul nu este prins corect), și nu va fi înlăturat decât după trecerea liniei de sosire (sau în caz de abandon).
Recomandăm fiecărui participant să aibă asupra sa:
Pot fi utile: ochelari de soare, mănuşi, cremă protecţie solară. De asemenea, îmbrăcăminte de bicicletă adecvată condiţiilor meteo anunțate pentru ziua cursei.
Alimentare
Participanţii vor avea la dispoziţie puncte de hidratare şi alimentare pe traseu. Acestea vor fi publicate din timp pe site-ul evenimentului și anunțate la ședința tehnică.
Se recomandă atenţie asupra hidratării, în special în condiţii de soare. Este bine să aveţi la dvs. bidoane de apă umplute şi/sau rucsaci cu sisteme de hidratare.
Conduită de competiție
În timpul competiției, concurenţii pot repara sau înlocui orice piesă, dar schimbarea bicicletei nu este permisă - concurenţii trebuie să treacă linia de sosire cu acelaşi cadru.
În cazul bicicletelor electrice, concurenții pot să folosească, în competiție, o singură baterie, instalată pe bicicletă la start. Folosirea unei baterii de rezervă duce la descalificare.
În cazul unei pene sau a unor defecţiuni minore/opriri, concurentul este obligat să elibereze traseul, pentru a evita accidentările, şi să-şi rezolva problema la marginea acestuia, într-un loc sigur.
Este interzisă folosirea de către concurenţi a căștilor, a sistemelor radio sau a altor surse de zgomot - telefoane pe speaker, boxe etc - care le-ar putea distrage atenția lor și celorlalți concurenți de la ceea ce se întâmplă în jur. Încălcarea acestei reguli atrage descalificarea. Cursa se desfășoară într-o zonă senzațională, așa că vă recomandăm să vă bucurați de conexiunea cu natura.
Vă mai recomandăm, de asemenea, să participați la turele de recunoaștere organizate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului pentru antrenament și familiarizare cu traseul. Acestea vor fi anunțate din timp pe pagina de facebook a evenimentului.
Oprirea / Retragerea din cursă
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să informeze organizatori imediat, la start, la punctele de control, în cazuri excepţionale pe numărul de telefon de urgenţă sau la sosire. Neanunţarea retragerii din cursă va cauza o operaţiune de căutare şi salvare (echipe de salvare, Salvamont), pe posibila cheltuială a participantului implicat, dacă se dovedește că acesta nu avea nevoie de serviciile respective.
Retragerea va fi confirmată de organizatori și raportată arbitrului competiției. Orice participant care se retrage, va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
Condiţii ce atrag descalificarea:
REȚINEȚI!
Responsabilitate
Participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate asupra capacităţii de participare, din punct de vedere fizic / medical. Recomandăm efectuarea unor controale medicale de specialitate înaintea participării la evenimente fizice de anduranţă, care presupun un nivel crescut de efort.
Organizatorii sau partenerii evenimentului nu pot fi făcuţi răspunzători de nicio daună rezultată în urma participării voluntare la concurs – defecţiuni de orice natură apărute la bicicletă, probleme fizice/medicale, răniri sau orice vătămare corporală, invaliditate sau deces.
Competiția beneficiază de asistența unei ambulanțe, dar este important să știți că pe traseu există scurte tronsoane unde accesul auto nu este posibil.
Rularea pe orice tronson de drum public se face cu respectarea regulilor de circulaţie şi a legislaţiei în vigoare. Pe traseu pot fi întâlnite vehicule, turişti, animale. Participanţii trebuie să aibă în vedere aceste situaţii şi să ruleze adecvat. Orice accident în care sunt implicaţi participanţii de la Bikeathon Ţării Făgăraşului, în timpul concursului, din nerespectarea regulilor de concurs şi a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident.
Întregul eveniment se desfăşoară cu respect faţă de mediul înconjurător. Prin urmare, concurenţii vor manifesta un comportament civic în ceea ce priveşte menţinerea curăţeniei şi a protejării naturii. Nu se acceptă aruncarea gunoaielor de orice natură în alte spaţii decât punctele de alimentare.
Concurenţii vor manifesta un comportament civilizat, fair-play, faţă de ceilalţi participanţi în cursă.
Nerespectarea normelor de conduită poate duce la eliminarea din concurs, la decizia organizatorilor.
Contestații
Eventualele reclamații legate de clasament sau de participarea la eveniment se pot face în scris și depuse la cortul INFOPOINT din ziua competiției, într-un interval de maxim 30 de minute după afișarea/publicarea rezultatelor provizorii. După expirarea acestui termen, Organizatorul nu va mai lua în considerare nicio reclamație.
Contestațiile vor putea fi făcute de persoanele care s-au înscris la eveniment și au achitat taxa de participare. Pentru minori, contestația va putea fi făcută doar de către unul dintre părinți, ocrotitori legali sau profesorul care îi însoțește. Persoanele cărora li s-a refuzat participarea la eveniment sau au fost descalificate, pot face contestație numai cu privire la acest aspect.
Contestația va conține, pe lângă descrierea succintă a faptelor contestate și a probelor doveditoare, numele, adresa, numărul de concurs al persoanei care face contestația, adresa de email și/sau număr de telefon. În măsura în care, pe parcursul analizării contestației, Organizatorul va avea nevoie de elemente suplimentare, va solicita aceste elemente contestatorului sau oricărei alte persoane. Organizatorul va putea verifica orice elemente și probe pe care le consideră necesare pe parcursul analizei contestației. Decizia luată de organizator este finală și se comunică contestatorului la adresa de email și/sau numărul de telefon indicat în contestație.
În cazul în care situația este prea complicată pentru a fi rezolvată pe loc, Organizatorul își rezervă dreptul de a o soluționa după festivitatea de premiere.
Forţa majoră
În caz de forţă majoră, organizatorii pot lua decizia unor modificări de traseu sau program. La limită, se poate decide inclusiv anularea cursei, în situaţii excepţionale. Prin forţa majoră se înţelege orice eveniment care ar putea avea influenţă semnificativă asupra bunei desfăşurări a competiţiei, cum ar fi: inundaţii majore, furtuni, dezastre naturale sau evenimente social politice majore. În aceste situaţii, taxa de participare nu va fi returnată.
Organizatorii pot efectua modificări ale programului, traseului sau ale altor detalii ale concursului, în funcţie de situaţii diverse ce pot apărea pe parcursul derulării proiectului (ex: condiţii meteo nefavorabile, includerea unor noi elemente în program, etc.). Aceste modificări vor fi anunţate participanţilor şi celor interesaţi prin intermediul site-ului Bikeathon Țara Făgărașului, pe pagina de facebook a evenimentului şi la faţa locului.
Înscrierea la Bikeathon Țara Făgărașului înseamnă că acceptați termenii acestui regulament.
POLIȚIA RUTIERĂ
POLIȚIA MUNICIPALĂ
POLIȚIA LOCALĂ
JANDARMERIA
ASOCIAȚIA VÂNĂTORILOR ȘI PERSCARILOR SPORTIVI
PRIMĂRIA BECLEAN
PRIMĂRIA ȘOARȘ
PRIMĂRIA DRĂGUȘ
SERVICIUL PUBLIC DE ADMINISTRARE A PATRIMONIULUI PUBLIC ȘI PRIVAT
INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ȚARA BÂRSEI
CENTRUL MILITAR ZONAL FĂGĂRAȘ, UM 01041
SERVICIUL JUDEȚEAN SALVAMONT BRAȘOV
SALCO SERV
APA SERV
BISERICA EVANGHELICĂ